Jag har blivit med bok

Logotyp för Nypon förlagSå har det äntligen hänt, det där jag så hemsk mycket ville men inte vågade hoppas på. Något jag drömt om och funderat på i flera år. Jag har blivit antagen av ett bokförlag – jag ska få ge ut en bok! Den ska illustreras och tryckas och därmed göras tillgänglig på biblioteket och skolor.

För att göra en lång historia kort bestämde jag mig för att dela mitt intresse  och mina kunskaper för och om tatueringar. Särskilt som det finns få böcker på svenska i ämnet. För att inte tala om bristen gentemot barn och unga – varför jag valde att skriva just för dem.

De första utkasten som var mer omfattande stötte ständigt på patrull. »Tack, men nej tack!« … Förlag efter förlag tackade nej. I och med flera vändor testläsning där snälla frivilliga kom till min undsättning, kom jag utifrån deras kommentarer fram till att jag istället borde pröva en lättläst version av manuset. Kort sagt: »Sluta göra det så jävla krångligt!«

Därav gjorde jag ännu en version som var just lättläst och prövade att gå på förlagen på nytt. Denna gång uteslutande förlag med lättläst profil, inriktade mot bibliotek och skolor istället för bokhandeln. Nu skickade jag heller inte manuset direkt utan bara en pitch. Då kom de positiva svaren. Med stor vänlighet och entusiasm talade Nypon förlag om att man gärna ville titta närmare på manuset. Gissa om jag kände mig lycklig i det ögonblicket!

Först fattade jag inte riktigt vad som hände. Hjärnan var så inställd på att när ett förlag hör av sig, är det för att säga »Nej tack!«. Men, Nypon var faktiskt intresserade och ville gärna få hela manuset plus ett följebrev. »Oj! Va? Vill ni?«

Jag kan lova att jag inte var sen att skicka iväg det. Fast sedan blev det cirka två månaders seg väntan på nytt svar. Skulle de vara mer än bara intresserade? Så blev det så där plötsligt igen. Innan jag visste ordet av var det dags för ett digitalt möte med en glad och peppad förläggare och nu är allting bestämt och planerat.

Jag har därmed blivit med bok. En lättläst faktabok för unga, om tatueringskultur och -historia. Den kommer att handla om tatueringarnas ursprung, hur det går till att tatuera sig, vad olika tatueringar betyder, och mycket mer. Till min hjälp har jag haft flera personer. Särskilt önskar jag dock tacka tatuerarna Andy Larsson, Inge Norlin, Daniel Nagy och Sebastian Johansson. 

Mer exakt kring innehållet kan jag just nu inte vara eftersom det först ska arbetas vidare med manuset. Som ni säkert förstår är ett manus inte färdigt för utgivning bara för att det blivit antaget. Det är snarare så att det är då den betydande delen av arbetet börjar. Texten ska bearbetas, fokuseras och korrigeras, samt illustreras, innan den kan sättas för tryck.

Som det ser ut just nu kommer boken att heta Koll på tatueringar och ingå i Nypons nya faktaserie, kallad just Koll på. Nuvarande planering innebär utgivning våren 2022.

Allt gott!
/Andreas